Samene som urfolk
Hva handler prosjektet om:
Formålet er gjennomføring av kunnskapsformidling om samiske kulturtradisjoner, væremåter og identitet rettet mot barn og ungdom i Innlandet.
Prosjektbeskrivelse:
Prosjektet består av 2 deler. Den første delen av prosjektet har konkret å utvikle et konsept, dvs. ei formidling/undervisningsopplegg rettet mot barnehage barn og barn i grunnskole. Hensikten er å utvikle 2 ulike formidlingskonsept for 2 ulike aldersgruppe, hvor innholdet skal tilpasse målgruppens alder.
Konseptet vil bestå av en veileder for klasse- eller gruppeundervisning hvor kurslederen starter samtale med målgruppen i barnehage om forskjell og likheter mellom samisk barn og ikke samisk barn, flagg, tamrein, og etc.
Den andre veilederen skal tilpasses barn i 11- 12 år gammel, dvs. tema for samtalen blir litt mer avansert sammenlignet med den første, og temaer som samenes tradisjonelle næringsvirksomhet, klestradisjoner, språk, joik, samisk årstider og etc. Videre skal utarbeides en trykt ordliste/hefte som deltakere i undervisningen skal få med seg. På dette nivået kan både bilde, lyd, film, og relevante gjenstander benyttes.
Målgruppen:
Prosjektets hovedmålgruppe vil derfor være barnehagebarn i aldersgruppen 4- 5 år, og skolebarn i alderen 11- 12 år.
Varighet:
Ett år. Avsluttes 31.12.2022
Omtale:
En viktig suksessfaktor ved utvikling av formidlingskonseptet og gjennomføringsprosessen, vil være å ta hensyn til sammenhengen mellom aktuelle læreplaner, kompetansemål og formidlingsopplegget. Dette innebærer at både kvalitet og språknivå skal henge sammen med læreplanen og tematikken skal være relevant. Videre skal formidlingsopplegget være et supplement knyttet til klasseundervisningen ellers.
Gjennomføringen skal foregå i dialog med den enkelte skole og lærere. Urhjertet AS vil inngå egne avtaler med 5 skoler og 5 barnehager i ulike kommuner i Innlandet, og etablere dialog og samtale med lærere. På denne måte vil kurslederen også involvere lærere aktivt i formidlingen.
Vil din skole eller barnehage delta i dette prosjektet, så ta kontakt! Dette besøket er GRATIS! Prosjektet har fått støtte fra Innlandet fylkeskommune.